Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Bakterie rodu Listeria
Králíková, Lenka ; Vejsová, Marcela (vedoucí práce) ; Janďourek, Ondřej (oponent)
Autor: Lenka Králíková Název práce: Bakterie rodu Listeria Bakalářská práce Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Studijní obor: Zdravotní laborant Cíl práce: Bakalářská práce si klade za cíl popsat rod Listeria, dělení rodu, morfologii a laboratorní diagnostiku. Větší pozornost je věnována druhu Listeria monocytogenes, jelikož je u lidí hlavním zdrojem nákazy. Dalším cílem je popsat výskyt L. monocytogenes v potravinách, její antigenní strukturu, patogenezi a onemocnění, které způsobuje. Hlavní poznatky: Listeria monocytogenes je všude přítomná bakterie. Byla nalezena v čerstvé vodě, hlíně, v rostlinném materiálu i v odpadní vodě. Hlavním zdrojem nákazy pro člověka je kontaminovaná potrava. Nejčastěji se jedná o nepasterizované mléko, zrající sýry či špatně tepelně opracované maso či zeleninu. Bakterie způsobuje onemocnění zvané listerióza, které je nebezpečné především pro novorozence, starší lidi, těhotné ženy a jedince s oslabenou imunitou. Onemocnění se vyskytuje spíše sporadicky, mezi lety 2008-2017 se v České republice za rok vyskytlo průměrně 30 až 37 případů nákazy. V Africe došlo v roce 2017-2018 k epidemii, jedná se o největší zaznamenanou epidemii způsobenou listérií. V případě nákazy je povinností laboratoře i lékaře nahlásit pozitivitu nálezu a provádí se...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.